למה מרק?
מאת: נירה אולנד - דיאטנית קלינית
החורף נקשר בדמיוננו לסיר גדול ומהביל של מרק, שמחמם ומשביע אותנו. איזה כיף לשבת בבית ולאכול צלחת של מרק חם, כשהגשם מקיש על החלון...
בסיפור המרק יש עבורנו יותר מאשר הנאה קולינרית המתאימה לעונה. מתברר שהמרק עוזר לנו לאכול פחות ולרדת במשקל! הכיצד?
הקיבה שלנו יודעת להבדיל בין נוזלים חסרי רכיבים תזונתיים לבין נוזלים המכילים רכיבים תזונתיים.
כשאנו אוכלים ארוחה המכילה ירקות, בשר, דגנים מבושלים, ומלווים את הארוחה ב - 2 כוסות מים, המים עוברים את הקיבה (אפילו אם יש בה מזון) במהירות גדולה. חיישני הקיבה מזהים שהמים הם רק מים, אין בהם רכיבי תזונה, ולכן הקיבה מאפשרת להם לצאת מהר. המצב דומה למה שקורה במשפך שנשים בו חתיכות של אוכל, ומים. המים נשפכים החוצה וחתיכות המזון נשארות בפנים. במצב כזה נפח הקיבה קטן, ותחושת השובע שלנו חולפת תוך שעתיים בערך.
אם ניקח את אותם רכיבים: בשר או עוף, דגנים וירקות, ונבשל אותם כמרק, נאכל את אותה כמות של כל הרכיבים כולל המים, אך מבושלים ביחד כמרק - הפעם חיישני הקיבה מזהים כי הנוזלים מכילים גם רכיבי תזונה. לכן נוזלי המרק יישארו בקיבה לפחות שעתיים שלוש. נפח הקיבה יישאר גדול למשך זמן זה, ותחושת השובע תישמר למשך 3 עד 4 שעות! המשמעות היא שנרצה לאכול את הארוחה הבאה יותר מאוחר, ובסיכומו של דבר נאכל פחות.
נקודת תורפה תזונתית מוכרת בבתים רבים היא שעת הצפייה בטלוויזיה בסוף היום, במהלכה רבים חשים צורך להפעיל את הפה. מדובר בד"כ בהרגל, ולא ברעב. המרק יכול לבוא לעזרתנו גם כאן. ארוחת ערב שמכילה צלחת מרק סמיך תשביע אותנו מאד, ותפחית את הצורך בנשנושים מול הטלוויזיה.
אם בכל זאת אחרי ארוחת הערב יש חשק לנשנש מול הטלוויזיה, גם כאן צלחת מרק יכולה לעזור. מאחר והמרק מכיל נוזלים רבים, נוכל לבחור בו ובאותו פרק זמן להכניס לגוף הרבה פחות קלוריות מאשר באכילת פיצוחים או חטיפים.
בהכנת המרק כדאי להימנע מקיצורי דרך: אבקות מרק ואבקות תיבול מסוגים שונים אינן מומלצות , מאחר והן בדרך כלל מכילות שומני טרנס הפוגעים בבריאותנו, מכילות כמות מלח ומונו סודיום גלוטמט גבוהות שאינן דרושות לגופנו, וחומרים נוספים שאין לנו צורך בהם כמו מסמיכים, צבעים, חומרי שימור, משפרי טעם וכד'.
המרק הבריא יכול להכיל מגוון אינסופי של ירקות, גריסים, אורז, תפוחי אדמה, קטניות כמו שעועית לבנה, עדשים, אפונה או גרגרי חומוס, סוגים שונים של בשר או עוף (רצוי ללא עור וללא שומן נראה לעין) או חלב או גבינות. לשיפור הטעם רצוי להשתמש בתבלינים: פלפל, שום, פפריקה, כורכום, כמון, מוסקט, גרגרי כוסברה, עשבי תיבול מסוגים שונים, עלי דפנה, פלפל אנגלי, צ'ילי, ומעט מלח. באופן זה המרק טעים ועשיר מאד במינרלים, המצויים בתבלינים בשפע.
בתיאבון!
התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.